A macskák cukorbetegség

Mely macskák vannak kockázatnak kitéve?

Minden 500 macska közül1.-nél alakul ki cukorbetegség1, és a szakértők szerint a betegség előfordulási gyakorisága a jövőben várhatóan tovább nő majd1. Cukorbetegséget minden életkorban, mindkét ivarban (nem ivartalanított és ivartalanított macskákban) és minden fajtában diagnosztizáltak macskákban. A betegség gyakoribb az idősebb macskákban, elsősorban az ivartalanított kandúrokban.

Szakértők szerint a macska cukorbetegsége több különböző tényező hatására alakul ki. Macskákban a cukorbetegség kialakulásának legfőbb rizikófaktorai a következők:

  • Genetikai jellemzők (hajlamosság)
  • Más inzulinrezisztens betegségek vagy állapotok, mint például az idült pankreatitisz (hasnyálmirigygyulladás) vagy a hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés)
  • Elhízás
  • Fizikai inaktivitás
  • Életmód (lakásban tartott macskák)

Ha Ön úgy gondolja, hogy macskájánál fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, vegye fontolóra, hogy legalább évente egyszer megvizsgáltatja kedvencét egy állatorvossal.

Irodalom:
1. Panciera DL, Thomas CB, Eicker SW, Atkins CE. Epizootiologic patterns of diabetes mellitus in cats: 333 cases (1980–1986). J Am Vet Med Assoc. 1990;197(11):1504–1508.

Feline Diabetes
Did you know?

A cukorbetegség gyakrabban alakul ki ivartalanított kandúrokban, mint nősténymacskákban.

Take the Quiz