Hasznos kifejezések

endokrin
Olyan mirigyek megjelölésére szolgáló kifejezés, amelyek az általuk termelt hormonokat közvetlenül (vezeték nélkül) juttatják a véráramba vagy a nyirokrendszerbe.

fruktózamin
A glükóz és a fehérje bomlástermékeinek kombinációjával jön létre. Szintje akkor emelkedik meg, ha a vérglükóz-koncentráció a normálisnál magasabb volt. A fruktózamin koncentrációja az előző néhány hét vérglükóz-koncentrációját tükrözi.

glükóz
Egyszerű cukor, amely a szervezet számára a fő energiaforrás.

hyperthyreosis
Idősebb macskák gyakori betegsége, amely a pajzsmirigyhormonok túlzott termelődésével összefüggő jellegzetes klinikai tünetekkel jár. E bántalom a cukorbetegséggel egyidejűleg is előfordulhat.

inzulin
A hasnyálmirigy által elválasztott peptidhormon, amely segít a sejteknek felvenni a glükózt a véráramból.

ketonanyagok
Savak, amelyek inzulinhiány esetén jelennek meg a vizeletben, amikor a szervezet glükóz helyett zsírt használ fel energiatermelésre. A vér magas ketonkoncentrációi diabetikus ketoacidózishoz (DKA) vezethetnek. A DKA klinikai tünetei a hányás, a gyümölcsszagú lehelet és a szapora légzés. Ha nem kezelik, a DKA kómához és halálhoz vezethet.

pancreatitis
A hasnyálmirigy – egy inzulint és emésztőenzimeket termelő szerv – gyulladása. A gyomor alsó része mögött helyeződik. A pancreatitis cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Diabetes in cats and dogs