A kutyák cukorbetegsége

Mi a kutyák cukorbetegsége?

A diabetes mellitus – a cukorbetegség tudományos neve – egy olyan betegség, amely a glükóz, (vagy cukor) anyagforgalom zavarát jelenti, amelynek oka inzulinhiány (cukor anyagcserében központi szerepet játszó hormon). Cukorbetegség akkor lép fel, ha a kutya szervezete túl kevés inzulint termel vagy nem képes megfelelően feldolgozni az inzulint.

Az inzulin hatással van arra, hogy a kutya szervezete hogyan hasznosítja a táplálékot. Amikor a kutya eszik, a táplálék nagyon kis alkotórészekre bomlik le, melyeket a szervezet hasznosítani képes. Az egyik összetevő – a szénhidrát – többféle egyszerű cukorrá, köztük glükózzá alakul át. A glükóz a belekből felszívódva a véráramba kerül, amely eljuttatja azt a test összes sejtjéhez. A sejtek belsejében az inzulin segít a glükózt „üzemanyaggá” alakítani. Ha túl kevés inzulin áll rendelkezésre, a glükóz nem képes bejutni a sejtekbe és magas koncentrációban felhalmozódhat a véráramban. Ennek eredményeképpen a cukorbeteg kutya folyamatosan enni akar, mégis rosszul tápláltnak tűnik, mivel sejtjei nem képesek felvenni a glükózt.

Canine Diabetes
Did you know?

Az inzulin egy hormon, amely lehetové teszi, hogy a glükóz a kutya vérébol felszívódjon a test sejtjeibe, ahol energiaforrásként hasznosul.

Take the Quiz