A kutyák cukorbetegsége

Kórjelzés és felismerés

A cukorbetegség (diabetes) egyike annak a számos bántalomnak, amelyek megbetegíthetik az Ön kutyáját és - egyéb tünetek mellett - szemmel látható változásokat okozhatnak a kutya viselkedésében. Ezért fontos, hogy a kutyát egy állatorvos legalább évente egyszer vagy - ha az állatorvos ezt tanácsolja - még gyakrabban megvizsgálja.

A cukorbetegség tüneteinek ismerete az első lépés a kutya egészségének megvédésében. Ha az alábbi megállapítások bármelyike igaz az Ön kutyája esetében, beszéljen állatorvosával arról, hogy kutyájánál nem állhat-e fenn cukorbetegség:

  • A kutya a szokásosnál több vizet iszik (polydipsia)
  • Gyakrabban vizel, a szokásosnál több vizeletet ürít naponta, vagy “balesetek” fordulnak elő a lakásban (polyuria)
  • Noha a kutya mindig éhesnek tűnik (polyphagia), testsúlya nem nő vagy éppenséggel csökken
  • A szeme “homályos” (lencsehomály)

Amikor az Ön állatorvosa megvizsgálja a kutyát a cukorbetegség lehetséges fennállására, kérdéseket tehet fel e tünetekkel kapcsolatban és megvizsgálja a kutya általános egészségi állapotát, hogy kizárhassa más betegségek vagy fertőzések lehetőségét. Állatorvosa emellett megvizsgálja a kutya vizeletét glükóz és ketonanyagok jelenlétére, és, ha ez szükséges, megméri a kutya vércukorszintjét. A cukorbetegség diagnózisa határozottan csak abban az esetben állítható fel, ha a cukor kimutatható a vizeletben és az a vérben is tartósan magas koncentrációban van jelen.

Canine Diabetes
Did you know?

Ha a kutya sok vizet iszik, gyakrabban vizel vagy a megszokottnál többet eszik (illetve gyakrabban kéreget ételt), ezek a jelek mind a cukorbetegség lehetséges fennállására utalnak

Take the Quiz