Gyakori kérdések

Gyakori kérdések a macskák cukorbetegségével kapcsolatban

  1. Mi a polydipsia, a polyuria és a polyphagia?
  2. Milyen más betegségek járnak a cukorbetegségével megegyező tünetekkel?
  3. Milyen hosszú a cukorbeteg macska várható élettartama?
  4. Hasonló-e a macskák cukorbetegsége az emberi cukorbetegséghez?

Mi a polydipsia, a polyuria és a polyphagia?
Ön valószínűleg találkozni fog ezekkel a kifejezésekkel, miközben egyre többet tud meg kedvence cukorbetegségéről. Az alábbi meghatározások segíteni fognak:

A polydipsia a túlzott mértékű szomjúság megjelölésére szolgáló orvosi szakkifejezés; a túlzott szomjúságot rendszerint akkor észlelik, ha a kedvenc állat túlzott mennyiségű vizet iszik.

A polyuria (túlzott mennyiségű vizelet ürítése) azt jelenti, hogy a kedvenc egy meghatározott idő alatt – például naponta – nagy mennyiségű vizeletet termel. Ez gyakran a polydipsia következménye.

A polyphagia azt jelenti, hogy a kedvenc naponta a megszokottnál több eleséget fogyaszt vagy gyakrabban eszik.

vissza az oldal tetejére

Milyen más betegségek járnak a cukorbetegségével megegyező tünetekkel? A cukorbeteg macskák a normálisnál több vizet isznak és gyakrabban vizelnek. Étvágyuk rendszerint jó vagy fokozott, ennek ellenére általában veszítenek súlyukból. Az ugyanilyen tüneteket okozó egyéb gyakori betegségek közé tartozik a fokozott pajzsmirigyműködés (hyperthyreosis) és a vesebetegség.

A cukorbetegség diagnosztizálása érdekében állatorvosa megméri a macska vérglükóz-koncentrációját és megvizsgálja a macska vizeletét glükóz és ketonanyagok jelenlétére.

vissza az oldal tetejére

Milyen hosszú a cukorbeteg macska várható élettartama? Következetes és hatékony kezelés, életmódbeli változtatások és megfelelő monitorozás esetén a cukorbeteg macska várható élettartama ugyanolyan hosszú, mint egy ugyanolyan életkorú nem cukorbeteg macskáé.

vissza az oldal tetejére

Hasonló-e a macskák cukorbetegsége az emberi cukorbetegséghez?
Igen, a két betegség nagyon hasonló egymáshoz. A cukorbeteg macska esetében az állatorvos hasonló gyógyszereket, eszközöket és ellenőrző (monitorozó) rendszereket használ, mint amilyeneket a cukorbeteg embereknél is alkalmaznak. A legfőbb különbség, hogy a cukorbeteg macskáknak rendszerint – legalábbis a kezelés megkezdésekor – inzulinra van szükségük. Egy másik különbség, hogy a cukorbeteg macskáknál a kezelés korai megkezdése esetén esély van a klinikai remisszió (tünetmentes állapot) elérésére, ami azt jelenti, hogy többé már nem igényelnek inzulininjekciókat.

vissza az oldal tetejére

Feline Diabetes
Did you know?

A cukorbetegség megfelelő kézbentartása esetén a macskák szomjúsága, vizeletürítése és étvágya normális, testsúlya stabil, aktivitási szintje normális, és a cukorbetegség szövődményeinek kialakulása kevésbé valószínű.

Take the Quiz