Gyakori kérdések

Kérdések a kutyák cukorbetegségével kapcsolatban

  1. Mi a polydipsia, a polyuria és a polyphagia?
  2. Milyen más betegségek járnak a cukorbetegségével megegyező tünetekkel?
  3. Milyen hosszú a cukorbeteg kutya várható élettartama?
  4. Hasonló-e a kutyák cukorbetegsége az emberi cukorbetegséghez?

Mi a polydipsia, a polyuria és a polyphagia?
Ön valószínűleg találkozni fog ezekkel a kifejezésekkel, miközben egyre többet tud meg kedvence cukorbetegségéről. Az alábbi meghatározások segíteni fognak:
A polydipsia a túlzott mértékű szomjúság megjelölésére szolgáló orvosi szakkifejezés; a túlzott szomjúságot rendszerint akkor észlelik, ha a kedvenc állat túlzott mennyiségű vizet iszik.
A polyuria (túlzott mennyiségű vizelet ürítése) azt jelenti, hogy a kedvenc egy meghatározott idő alatt – például naponta – nagy mennyiségű vizeletet termel. Ez gyakran a polydipsia következménye.
A polyphagia azt jelenti, hogy a kedvenc naponta a megszokottnál több eleséget fogyaszt vagy gyakrabban eszik.

vissza az oldal tetejére

Milyen más betegségek járnak a cukorbetegségével megegyező tünetekkel? A cukorbeteg kutyák a normálisnál több vizet isznak és a szokottnál gyakrabban vizelnek. Étvágyuk rendszerint jó vagy fokozott, ennek ellenére testsúlyuk csökkenhet vagy változatlan maradhat. Az ugyanilyen tüneteket okozó egyéb gyakori betegségek közé tartozik a Cushing-kór (fokozott mellékvesekéreg-működés, hyperadrenocorticismus) és az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség (EPI).
A cukorbetegség diagnosztizálása érdekében állatorvosa megméri a kutya vérglükóz-koncentrációját és megvizsgálja a kutya vizeletét glükóz és ketonanyagok jelenlétére.

vissza az oldal tetejére

Milyen hosszú a cukorbeteg kutya várható élettartama?
Kutyákban a cukorbetegség invazív kezelése viszonylag új keletű. Ma már azt mondhatjuk, hogy – ha a cukorbeteg kutya vérglükóz-koncentrációit megfelelően szabályozzák, és ha más egészségügyi problémák nem alakulnak ki nála – a cukorbeteg kutya várható élettartama megegyezik az egészséges kutyáéval.

vissza az oldal tetejére

Hasonló-e a kutyák cukorbetegsége az emberi cukorbetegséghez?
Igen, a két betegség (1-es típusú vagy inzulinfüggő diabetes) egymáshoz nagyon hasonló. A cukorbeteg kutya esetében az állatorvos hasonló gyógyszereket, eszközöket és ellenőrző (monitorozó) rendszereket használ, mint amilyeneket a cukorbeteg embereknél is alkalmaznak. A legfőbb különbség, hogy a cukorbeteg kutyák minden esetben inzulinkezelést igényelnek, és szájon át adható humán vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel nem kezelhetők megfelelően.

vissza az oldal tetejére

Canine Diabetes
Did you know?

A cukorbetegség megfelelő kézbentartása esetén a kutyák szomjúsága, vizeletürítése és étvágya normális, testsúlya stabil, aktivitási szintje normális, és a cukorbetegség szövődményeinek kialakulása kevésbé valószínű.

Take the Quiz