A macskák cukorbetegsége

Mi a macskák cukorbetegsége?

A diabetes mellitus – a cukorbetegség tudományos neve – egy olyan betegség, amely az ( glükóz, vagy cukor) anyagforgalom zavarát jelenti.Cukorbetegség inzulin (cukor anyagcserében központi szerepet játszó hormon) hiányában vagy akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes megfelelően felhasználni az általa megfelelően termelt inzulint.

Az inzulin azt befolyásolja, hogy a macska szervezete hogyan hasznosítja a táplálékot. Amikor a macska eszik, a táplálék nagyon kis alkotórészekre bomlik le, melyeket a szervezet hasznosítani képes. Az egyik összetevő – a szénhidrát – többféle cukorrá, köztük glükózzá alakul át. A glükóz a belekből felszívódik a vérbe. Amikor a vérbe került, a vérárammal eljut a sejtekhez, ahol felszívódhat és energiaforrásként hasznosulhat – inzulin jelenlétében. Elegendő inzulin hiányában a glükóz nem képes bejutni a sejtekbe és felhalmozódik a véráramban. Ennek eredményeképpen a cukorbeteg macska folyamatosan éhesnek tűnhet és állandóan ehet, mégis rosszul táplált, mivel sejtjei nem képesek felvenni a glükózt.

Cukorbetegség akkor alakul ki macskákban, ha azok sejtjei többé már nem reagálnak normálisan a hasnyálmirigy által termelt inzulinmennyiségre. A cukorbeteg macskák rendszerint – legalábbis kezdetben – inzulininjekciókra szorulnak, emellett megfelelő diétára is szükségük van. Állatorvosa ajánlani fogja Önnek a macska cukorbetegségének legmegfelelőbb kezelési módját.

A macskák cukorbetegsége
Did you know?

Az inzulin egy hormon, amely lehetővé teszi, hogy a glükóz a macska véréből felszívódjon a test sejtjeibe, ahol energiaforrásként hasznosul.

Take the Quiz