A macskák cukorbetegség

Kórjelzés és felismerés

A cukorbetegség (diabetes) egyike annak a számos bántalomnak, amelyek megbetegíthetik az Ön macskáját és – egyéb tünetek mellett – szemmel látható változásokat okozhatnak a macska viselkedésében. Ezért fontos, hogy a macskát egy állatorvos legalább évente egyszer vagy – ha az állatorvos ezt tanácsolja – még gyakrabban megvizsgálja.

A cukorbetegség tüneteinek ismerete az első lépés a macska egészségének megvédésében. Ha az alábbi megállapítások bármelyike igaz az Ön macskája esetében, beszéljen állatorvosával arról, hogy kedvencénél nem állhat-e fenn cukorbetegség:

  • A macska a szokásosnál több vizet iszik (polydipsia)
  • Gyakrabban vizel, a szokásosnál több vizeletet ürít naponta, vagy „balesetek” fordulnak elő az alomtálcán kívüli helyeken (polyuria)
  • Noha a macska mindig éhesnek tűnik (polyphagia), testsúlya nem nő vagy éppenséggel csökken
  • Kevésbé aktív vagy többet alszik (levert)
  • Bundája megritkult, száraz és fénytelen
Amikor az Ön állatorvosa megvizsgálja a macskát a cukorbetegség lehetséges fennállására, kérdéseket tehet fel e tünetekkel kapcsolatban és megvizsgálja a macska általános egészségi állapotát, hogy kizárhassa más betegségek vagy fertőzések lehetőségét.

Az állatorvos először a macska vizeletmintáját vizsgálhatja meg glükóz, ketonanyagok, és/vagy húgyúti fertőzés jelenlétére. Ha a macska vizeletében glükóz van jelen, az állatorvos meghatározza a macska vérének glükóz- és fruktózamin koncentrációját is. Ha a vér glükózkoncentrációja következetesen magasabb a normálisnál, előfordulhat, hogy a macska hasnyálmirigye nem termel megfelelő mennyiségű inzulint, vagy a macska szervezete „rezisztens” a termelt inzulinra. Akármi okozza is a megemelkedett vércukorszintet, az Ön kedvence cukorbetegségben (diabetes mellitus) szenved.

A cukorbetegség diagnózisa akkor tekinthető véglegesnek, ha a glukóz tartósan magas koncentrációban van jelen a vérben és a vizeletben.

Feline Diabetes
Did you know?

Drinking large amounts of water, urinating frequently, and eating excessively (while losing or not gaining weight) all suggest, but are not specific for, diabetes.

Take the Quiz